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1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

MAW 0 6 20@9 

Mr. William J. Briner 
1324 Westbend Drive 
Dardenne Prairie, MO 63368 

Ref. No. 08-0150 

Dear Mr. Briner: 

This is in response to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 180) regarding the authorization and conditions for use 
of international standards and regulations. Specifically, you ask for clarification of the 
requirement to provide timely and complete written information to forwarding agents at the 
place of entry into the United States for hazardous materials that are imported into the United 
States. Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Q1. If the requirements in the International Civil Aviation Organization Technical 
Instructions (ICAO TI) or the International Maritime Dangerous Goods Code (IMDG Code) 
are met for a hazardous materials shipment transported into the United States and there are no 
additional HMR requirements applicable to the shipment, must the requirement in $ 171.22(f) 
for written information be met? 

Al. Provided there are no additional conditions or requirements as provided in Part 17 1, 
Subpart C, the answer is no. Except for shipments transported into the United States from 
Canada that conform to $ 171.12 (see Cj 171.22(f)), the provision applies to HMR 
requirements that are specified for a shipment in addition to the requirements of the 
international standard or regulation being used. 

Q2. For shipments that have additional HMR requirements, does the following statement meet 
the written information requirement in $ 17 1.22(f)? "Compliance with all the provisions of 
ICAOIIATA or the IMDG Code for this shipment will also comply with the U.S. DOT 
Hazardous Materials Regulations with the following additional requirements (or exceptions)." 
This statement would be followed by additional written information to the forwarding agent, 
e.g., additional requirements for PIH materials, combustible liquids, RQs, placarding, 
emergency response information, etc. 

A2. The HMR does not require specific wording to be used to meet the requirement in 
5 171.22(f). Therefore, your proposed wording is acceptable provide it is followed by 
specific information concerning the applicable additional conditions or requirements imposed. 



Q3. If the additional HMR requirements are included in the ICAO TI under U.S. variations, 
are the variations required to be included in the written information? 

A3. No. U.S. variations included in the international standard or regulation being used are 
covered by your statement in 42. It is not necessary to repeat the variations in the written 
information applicable to the shipment. 

I hope this information is helpful. If you have additional questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, a 

Hattie L. Mitchell, Chief 
Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



William J. Briner 
1324 Westbend Drive 
Dardenne Prairie, MO 63368 
(636) 300- 173 1 

May 15,2008 

Mr. Edward Mazzullo, Director 
Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Attn: PHH-10 
U.S. Department of Transportation, East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

Re: Request for Interpretation Regarding Importer Responsibilities 

Dear Mr. Mazzullo: 

I have several questions concerning compliance with 49 CFR 17 1.22(f), the requirement 
for each person importing a hazardous material into the United States to provide the 
forwarding agent with timely and complete written information as to the requirements of 
the DOT Hazardous Materials Regulations applicable to the particular shipment. 

Question 1 : 

If the requirements of the ICAO Technical Instructions, for shipments via air, or the 
requirements of the IMDG Code, for shipments via ocean, satisfy all of the DOT/HMR 
requirements for a particular shipment with no additional DOT requirements, then is any 
written information required under 49 CFR 17 1.22(f), or is this requirement no longer 
applicable for this particular type of shipment? 

Question 2: 

If 49 CFR 1 71.22(f) still requires written information for the type of shipment described 
in Question 1 above, then could this requirement be satisfied with a written statement 
such as "Compliance with all the provisions of ICAOIIATA or the IMDG Code for this 
shipment will also comply with the U.S. DOT Hazardous Materials Regulations."? 

Question 3: 

For some shipments which have additional DOT requirements, could the 49 CFR 
17 1.22(f) requirement for written information be satisfied with a statement such as the 
following? 

"Compliance with all the provisions of ICAOIIATA or the IMDG Code for this shipment 
will also comply with the U.S. DOT Hazardous Materials Regulations, with the following 



additional requirements (or exceptions): (followed by additional written information to 
the forwarding agent, e.g., additional requirements for PIH materials, combustible 
liquids, RQ's, placarding, emergency response information, etc.)." 

Question 4: 

If additional DOT requirements are already indicated in the ICAO Technical Instructions 
under the USG State Variations (e-g., concerning RQ's, emergency response information, 
emergency response telephone number), is the person importing the material into the 
United States still required to provide specific written information concerning this 
requirement to the forwarding agent? 

Thank you in advance for your guidance. 
Sincerely, 

William J. Briner 




